- Edificis Positius fa una crida a la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa: la ciutadania ens hem d'apoderar per contribuir al desenvolupament sostenible i ser protagonistes de la qualitat de vida de les nostres comunitats.
- La iniciativa està promoguda per TSR, una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, que pretén crear un moviment des dels veïnats per implicar-nos per un món millor.

“Els edificis viuran canvis vinculats a la tecnologia, canvis vinculats amb la convivència, i, per exemple, hauran de generar la seva pròpia energia, hauran de donar resposta a reptes de convivència que aniran a més, gent gran que viu sola, solitud, infelicitat de les persones, reptes tots ells que només es poden abordar des de la proximitat, des dels edificis”, ha continuat el president de la cooperativa no lucrativa TSR, mentre s’escenificaven algunes de les accions que des dels veïnatges positius es poden realitzar, com ara organitzar un bookcrossing a l’edifici, compartir moments entre tota la comunitat, fer-ne ús compartit del Wi-Fi, implementar plaques solars com a font d’energia de l’edifici, entre d’altres.
Canyelles ha emfasitzat que “des d’Edificis Positius pretenem dur a terme els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) propugnats per Nacions Unides ara fa quatre anys com a gran repte de tota la humanitat i que haurien de culminar l’any 2030. El que volem és que els ODS no quedin només en mans dels governs sinó que des de la ciutadania, des de cadascú de nosaltres, des de la nostra quotidianitat siguem activistes dels ODS a les nostres comunitats i que no ens quedem només amb la separació de deixalles que de manera individual ja realitzem. En conclusió, un activisme per un món millor, per un món més sostenible”.
Jordi Tolrà i Sònia Lozano, de l'equip d'Edificis Positius, han fet una crida perquè des d'ara mateix la ciutadania sensible se sumi a la iniciativa com a primer pas per esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives. Entre les primeres campanyes que es portaran a terme, properament amb l'Eix Comercial de Creu Coberta i posteriorment amb els altres eixos per mitjà de la Fundació Barcelona Comerç, i ja està funcionant una campanya amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Amat ha afirmat que en el casos de violència de gènere els veïns i veïnes són radars i és per això que “l’any passat el Col·legi d’Administradors de Finques i l’Institut Català de les Dones va signar un conveni per detectar nous casos de violència de gènere”.

Campuzano ha destacat que un segon element innovador d’Edificis Positius “és la construcció d’aliança, doncs el projecte té la força de mobilitzar el sector públic, el sector privat, el sector no lucratiu en un aterratge molt real: el de les comunitats dels veïns i veïnes”. L’exdiputat ha conclós la seva intervenció explicant les tres tendències globals que viurem a partir del 2025 i que duraran fins el 2050: “La gestió de les jubilacions dels babyboomers i abordar el repte de l’envelliment, la transició energètica i el repte de les emissions 0, l’increment de la diversitat cultural en el si de les nostres societats i tot allò que implica la gestió d’aquesta diversitat amb l’increment del flux migratori previst en els propers anys”.


La cloenda de l’acte ha estat a càrrec del cantant del grup Gossos i membre del col·lectiu Pais Conscient, Natxo Tarrés qui ha remarcat la importància d’una iniciativa com Edificis Positius perquè “el futur serà si som capaces de construir justament comunitat, crear vincles entre les persones, crear espais de confiança perquè la complexitat anirà en augment i l’única forma que tenim de fer-ne front és que les persones ens podem conèixer molt millor les unes a les altres i creem vincles, ponts i allunyem els fantasmes de la por i tot allò que ens separa. I tot comença a casa, i estendre casa nostra més enllà del nostre menjador ens facilitarà entendre que nosaltres també són peces actives”, ha conclós Tarrés després de recordar les paraules de Gandhi “sigues el canvi que tu vols”.

Vídeo recull de la jornada